Vols acollir un infant saharauí aquest estiu ?
Informa't a: acapsgirona.vacances@gmail.com
Telèfon i WhatsApp: 696322260

VOLS ACOLLIR UN NEN SAHARAUÍ A L’ESTIU ?
Informa’t a:
acapsgirona.vacances@gmail.com
i al telèfon 696322260
ACAPS Girona, participa en el projecte de Vacances en Pau, organitzat per la Delegació del Front Polisari a Catalunya.
Les colònies d’estiu per infants sahrauís són un símbol de solidaritat amb els nens i nenes sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia i la guerra.
Aquest projecte, on famílies catalanes acolliran a nens i nenes sahrauís durant els mesos de juliol i agost, pretén donar a aquests infants la possibilitat de veure moltes coses que fins ara només coneixen en els llibres escolars (rius, muntanyes, el mar, etc.) i la de conviure amb nens i nenes catalans/es per arribar a tenir una altra imatge del món, diferent de la que veuen cada dia en els campaments de refugiats, on el Poble Sahrauí viu exiliat des de l’any 1975.
Aspectes pràctics de l’acolliment:
Què vol dir acollir un infant sahrauí a l’estiu?
Compartir casa nostra durant dos mesos amb un dels molts infants refugiats als campaments del desert algerià.
Quina edat tenen els nens i nenes que participen del projecte?
Els nens i nenes poden participar del projecte des de que tenen 10 anys i fins als 12.
Quins objectius persegueix aquest projecte ?
- Acollir aquests nens durant les mesos d’estiu, ja que les condicions de vida als campaments durant aquesta època són molt dures: 50º a l’ombra, poca aigua i sense electricitat.
- Donar a aquests infants l’oportunitat de tenir una experiència única, conèixer una nova cultura, un nou idioma, uns costums nous, gaudir de la platja, piscina...
- Sotmetre a tots els nens a un examen mèdic complert per valorar el seu estat de salut i així afavorir que puguin créixer més sans.
Poden viatjar ?
Poden gaudir de les vacances amb la família acollidora. Els infants es poden desplaçar lliurement per Espanya però, per raons de visat, no poden sortir a l’estranger.
Com entendre’s ?
Parlen Hassania, una llengua de la família de l’àrab. Ara bé, bona part de la població té coneixements de castellà, que s’estudia com a segona llengua a l’escola.
De tota manera cal tenir present que aprenen molt ràpid i que es fan entendre de moltes maneres.
Què cal saber sobre la seva alimentació ?
Als campaments de refugiats l’alimentació prové directament de l’ajut internacional i rarament es troben productes frescos. Això els crea un problema d’avitaminosi (manca de vitamines). Per aquest motiu, és molt convenient que durant la seva estada amb nosaltres mengin el màxim de productes frescos. S’adapten molt aviat als nostres costums, tot i que cal saber que, com a musulmans, no mengen carn de porc.
Com és el retorn?
Quan s’acabi l’estiu aquests nens tornen als campaments. El retorn és dur per tots, però ells marxen amb millor salut, amb més vitalitat, parlant un nou idioma, amb molts amics i la sensació de tenir una família catalana. Tot i això no hem de pensar que tornen tristos, o que no els hi estem fent bé portant-los aquí. Tornen a casa desitjant veure la seva família, i amb ganes de tornar a la seva terra.
Cost econòmic del projecte:
Fins al moment, la família només ha d’assumir les despeses de manutenció de l’infant que tindrà a casa seva, ja que l’associació treballa tot l’any per aconseguir finançament a través d’actes i
ajuts dels ajuntaments solidaris i així poder cobrir les despeses dels bitllets d’avió dels infants.
Quins compromisos adquireixen les famílies catalanes?
Les famílies es comprometen a acollir a l’infant a casa seva durant els dos mesos que dura el projecte, així com a participar a les activitats i trobades que organitza l’associació durant aquest temps.